Helena Petäistö valloitti Pudasjärven Kirjakaupan - joulukuu 2018

24.06.2019

Pudasjärven Kirjakauppa täyttyi uteliaasta yleisöstä kun palkittu journalisti Helena Petäistö saapui joulukuun kirjailijavieraaksi 21.12. 2018. Petäistö on tuttu tv-kasvo, sillä hän toimi pitkään MTV:n Pariisin kirjeenvaihtajana, piipahtaen säännöllisesti monissa olohuoneissa uutisten välityksellä.

Petäistö tuntee Ranskan kulttuurin ja politiikan läpikotaisin. Hän on eläkkeellä TV-toimittajan työstään, mutta on edelleen erittäin kysytty ja arvostettu kolumnisti ja kommentaattori Suomessa.

Petäistön kirja 'Ranska, Macron ja minä' on mukaansatempaava kuvaus Ranskan presidentinvaaleista. Kirja valottaa ranskalaista politiikkaa ja yhteiskuntaa myös laajemmin, ja on viihdyttävyydestään huolimatta - tai ehkäpä juuri sen ansiosta - erinomainen teos kaikille, jotka haluavat oppia ymmärtämään paremmin Gallian asukkeja ja heidän ajatuksenjuoksuaan.

Petäistö kuvaa kirjassaan Macronin uskomatonta nousua Ranskan presidentiksi, kehuen tämän älykkyyttä, karismaa ja työteliäisyyttä. Omat lukunsa saavat myös Macronin lapsuus, sekä hänen 24 vuotta vanhempi puolisonsa Brigitte. Kirjassa Petäistö odottaa Macronilta paljon, sekä Ranskan että Euroopan uudistajana.

Politiikan tuulet puhaltavat kuitenkin joskus arvaamattoman kovalla puhurilla, ja kirjakaupan haastattelussa pettyneen kuuloinen Petäistö totesikin Macronin menettäneen toimintakykynsä keltaliivien painostuksessa. Kaikista hyvistä avuistaan huolimatta Macron oli Petäistön arvion mukaan sittenkin poliittisesti liian kokematon, eikä enää kykene jatkamaan uudistuslinjaansa.

Macron saattaa jäädä tähdenlennoksi, mutta Helena Petäistön valovoima tuntuu ehtymättömältä. Talviflunssastaan huolimatta tämä koko Suomen pariisitar otti yleisönsä ja kertoi kutkuttavia tarinoita niin Ranskan kuin Suomenkin poliittisista vaikuttajista. Kuten kirjassaankin, hän kietoi terävän analyysinsä viihdyttävään pakettiin, ja sai näin koko monikymmenpäisen yleisön herkeämättömän mielenkiinnon

Pienenä yllätyksenä oululaislähtöinen Petäistö kertoi tarinansa täällä Pudasjärvellä mukavasti Oulun murteella, mikä toi tilaisuuteen oman erikoisleimansa - olemmehan tottuneet kuulemaan hänen suustaan ainoastaan TV-työn moitteettomaksi hiomaa kirjakieltä tai sujuvasti soljuvaa ranskaa.

Mukaansa Helena Petäistö sai Pudasjärveltä muunmuassa kauniit käsinkudotut villasukat ja Kynttilätalon tonttukynttilän. Hän kiitteli mukavaa yleisöä ja tapahtuman sujuvuutta, ja lupasi tulla uudelleen, kunhan seuraava kirja ehtii painosta ulos.

Lue lisää Helenan visiitistä Pudasjärven Kirjakaupalle tästä Iijokiseudun jutusta:

Helena Petäistö kirjailijavierailulla pudasjärveläisin koroin - Iijokiseutu 29.12.2018