Pudasjärven Kirjakaupan historiaa

Tämä artikkeli perustuu suurelta osin Alli ja Onni Korhosen tyttäreltä Eeva Kuukasjärveltä saatuihin tietoihin. Eeva oli myös kaivanut esille kansalliskirjaston matrikkelit vuosilta 1957 ja 1997, joista pystyimme tarkistamaan kirjakaupan historian tärkeitä päivämääriä.

Suurkiitos Eevalle!


Emil Leinonen perusti syksyllä 1914 Kurenalle sekatavaramyymälän, jossa myytiin mm. paperia ja hoidettiin lehtitilauksia. Kaupassa myytiin myös jonkin verran kirjallisuutta. Kirjakauppaoikeudet Emil sai 3.10.1928, ja liikkeen nimeksi tuli tuolloin Leinosen kirjakauppa. Emil hoiti liikettä vaimonsa Eevan kanssa kuolemaansa saakka ja liike siirtyi perillisille 9.7. 1944. 

Vuosina 1938-1940 Leinosen kirjakaupassa työskenteli kauppa-apulaisena vastikään Oulun kauppakoulusta valmistunut Alli-neito. Sodan ajan Alli toimi Valtion puhelinaseman hoitajana, mutta palasi Leinoselle kaupanhoitajaksi vuonna 1945. Alli kävi kirjakauppakoulun vuonna 1948, ja samana vuonna hänet vihittiin Onni Korhosen kanssa.

Kuten monet muutkin noihin aikoihin, Alli sairastui tuberkuloosiin 50-luvun alkupuolella ja häntä hoidettiin pitkään Nummelassa parantolassa. Tervehdyttyään hän palasi kotiin 1956 ja vuonna 1957 hän osti kaupan perikunnalta. Liike toimi vielä jonkin aikaa Leinosen kirjakauppana, mutta myöhemmin nimi vaihdettiin Pudasjärven kirjakaupaksi. Alli Korhonen menehtyi elokuussa 1995, ja hoiti kirjakauppaansa aina viimeiseen elinpäiväänsä saakka. 


Vuonna 1996 Aune Ekdahl osti kirjakaupan Alli Korhosen perikunnalta. Aunella oli vankka myymäläalan kokemus mm. Pudasjärven Osuuskaupan myymälähoitajana, ja hän oli myös työskennellyt Pudasjärven kirjakaupassa erilaisissa myyntitehtävissä, joten kirjakauppa oli hyvissä käsissä. Kauppa kukoisti, ja toimi menestyksekkäästi koko Aunen luotsaaman parikymmenvuotisen kauppiasuran ajan.

2010-luvun puolivälissä Aune oli valmis jäämään eläkkeelle. Kirjakauppa-alan murros oli kuitenkin muuttanut kivijalkakirjakauppojen toimintaedellytyksiä. Verkkokauppa valtasi alaa, ja pienten yksityisten kauppojen on entistä vaikeampi pärjätä kilpailussa suurten toimijoiden kilpailussa. Aunen olikin vaikeaa löytää jatkajaa, ja loppuunmyyntilaput ehtivät jo ikkunanpieliin.

Tammikuussa 2018 tapahtui kuitenkin odottamaton käänne, kun kaupalle löytyi innostunut jatkaja. Tuija Wallgren lähti uudistamaan kirjakauppaa, ohjenuoranaan 90-vuotisen perinteen kunnioittaminen, paikallisuuden korostaminen ja hyppy digiaikaan. Työ on vasta alussa, mutta tavoitteena on kyetä säilyttämään Pudasjärven kirjakauppa kivijalkakauppoihin kohdistuneista paineista huolimatta.

Pudasjärven kirjakauppiaat:

1928 - Emil Leinonen
1957 - Alli Korhonen
1995 - Aune Ekdahl
2018 - Tuija Wallgren